Menu
Jouw winkelwagen

Alles over Natuursteen


Uiterlijk

Graniet is te herkennen aan de gespikkelde en gelijkmatige structuur in alle richtingen. De steen bestaat vooral uit veldspaat (kristallen) die de steen zijn kleur geven, zwarte biotiet en grijze kwartskorrels. Graniet is in vele kleuren leverbaar. Rood- en bruintinten komen veel voor.

Eigenschappen

·       Bestand tegen hoge gebruiksbelastingen

·       Vorstbestendig.

·       Het oppervlak kan op allerlei manieren glanzend, dof of ruw worden afgewerkt. De bewerking heeft invloed op de kleur van de steen. Polijsten geeft de diepste kleurweergave, terwijl een ruwe bewerking de kleur fletser maakt.


Uiterlijk

Kenmerkend voor marmer zijn de attractieve kleurschakeringen en aders, maar ook de kristalstructuur (zoals bij een suikerklontje). Marmer komt vooral voor in de kleuren wit en grijs, maar er zijn er ook in het rood en roze. Marmer is ontstaan door een metamorfose (omvorming) van kalksteen. De fossielen die in kalkstenen voorkomen zijn in marmer niet meer duidelijk te herkennen. Per marmer kan het uiterlijk verschillen van regelmatig tot zeer onregelmatig

Eigenschappen

·       Bestand tegen normale gebruiksbelastingen. De glansgraad moet worden aangepast aan de gebruiks- en onderhoudsintensiteit. In de meeste gevallen voldoet matglans (gezoet) beter dan een hoogglans (gepolijst).

·       Circa 80% van de marmers is vorstbestendig.

·       Marmers worden meestal glanzend (polijsten en zoeten) afgewerkt. Het effect van andere bewerkingen met een dof of ruw uiterlijk is beperkt door de lichte steenkleur.


Uiterlijk

Kleisteen en leisteen komen vooral voor in de kleuren donkergroen, donkerbruin, donkergrijs en zwart. Per soort kan het uiterlijk verschillen van regelmatig tot zeer onregelmatig. Kleisteen is gevormd uit kleilagen die zijn versteend. Leisteen is ontstaan door een metamorfose (omvorming) van kleisteen. Beide steensoorten zijn sterk gelaagd. In de groeve worden schollen steen van de rots gespleten. Het natuurlijk splijtoppervlak verschilt per soort van ruw tot vrijwel glad. De vorm van de schollen is onregelmatig, ze worden ook wel flagstones of scherven genoemd. Vierkante- of rechthoekige tegels worden uit de schollen gezaagd of geknipt.

Eigenschappen

·       Bestand tegen normale gebruiksbelastingen. Met name bij kleisteen kan door het gebruik wel eens een schilfer loskomen (bij leisteen gebeurt dat vrijwel nooit). De mate waarin verschilt per steen. Vanwege het splijtoppervlak valt dat nauwelijks op en wordt dat niet als storend ervaren. Ook technisch is dat geen enkel probleem.

·       Circa 50% van de kleistenen en leistenen is vorstbestendig.

·       Meestal wordt het natuurlijke splijtoppervlak zonder verdere bewerking toegepast. Bij sommige leistenen kan het oppervlak worden geslepen of zelfs worden gezoet (matglans).


Uiterlijk

Kwartsiet komt vooral voor in de kleuren (donker)grijs, crème, geel en rood. Per soort kan het uiterlijk verschillen van regelmatig tot zeer onregelmatig. Kwartsiet is ontstaan door een metamorfose (omvorming) van zandsteen en is sterk gelaagd. In de groeve worden schollen steen van de rots gespleten. Het natuurlijk splijtoppervlak verschilt per kwartsiet van ruw tot vrijwel glad. De vorm van de schollen is onregelmatig, ze worden ook wel flagstones of scherven genoemd. Vierkante- of rechthoekige tegels worden uit de schollen gezaagd of geknipt.

Eigenschappen

·       Bestand tegen hoge gebruiksbelastingen.

·       Vorstbestendig.

·       Meestal wordt het natuurlijke splijtoppervlak zonder verdere bewerking toegepast. Bij sommige kwartsieten kan het oppervlak worden geslepen of zelfs worden voorzien van een matglans (gezoet) of een hoogglans (gepolijst).


Uiterlijk

Zandsteen komt vooral voor in de kleuren wit, crème, geel en rood. Per soort kan het uiterlijk verschillen van regelmatig tot onregelmatig. Zandsteen is gevormd uit zandlagen die zijn versteend.

Eigenschappen

·       Bestand tegen normale gebruiksbelastingen.

·       Vorstbestendig.

·       Meestal wordt een doffe afwerking gekozen. Maar sommige zandstenen kunnen worden voorzien van een matglans (gezoet).


Blauwe hardsteen of arduin is een kalksteen met een min of meer uitgesproken blauwgrijze kleur die wordt gekenmerkt door de aanwezigheid van zeer veel resten crinoïden. Crinoïden zijn kleine skeletjes van zeelelies. Zeelelies zijn diertjes die op de bodem van ondiepe zeeën leven. Bij het afsterven bleef hun kalkskelet op de bodem achter en samen met de calcietafzetting die het geheel aan elkaar smeedde, vormde zich in de loop van honderden jaren de blauwe hardsteenlaag. De steen is dus een aaneenkitting van crinoïden door microkristallijn calciet. De kleur wordt bepaald door zeer fijn verspreid koolstof.


Blauwe hardsteen bevat +/- 96% calciet (CaCO3), het dominerende mineraal in de meeste kalkstenen. Het gesteente bevat een hoog aandeel aan versteende fauna. Deze zijn soms aan het oppervlak zichtbaar.

Als de fossielen gevuld zijn en volledig met de massa van de steen verbonden vormen zij geen gevaar. Meestal verhogen zij door hun uitzicht de waarde van het materiaal. De meest voorkomende fossielen naast de zeelelies zijn:

·       Schelpen van brachiopoden of ‘schelpdieren’.

·       Kolonies van poliepen of ‘bijennesten’.

·       Kolonies van syringopora.

Sponsen van Asteractinella-soort of ‘Wolfpoot’.


Naast deze elementen bevat de steen vaak secundaire mineralen zoals dolomiet, kwarts, pyriet, marcasiet en fluoriet. Het gehalte aan dolomiet kan variëren van 1 tot 10%. Kwarts is eerder verspreid in microscopisch kleine kristallen en in een mate van minder dan 2%. De ijzersulfiden, pyriet en marcasiet, gele mineralen met een metaalachtige glans die harder zijn dan calciet, kunnen voorkomen als massieve nagels of als aders in breuken. Deze nagels worden ook doornen, kogels, kwartskogels en mierennesten genoemd. Fluoriet komt hoofdzakeljk voor in witte aders en vlekken.

Andere veelgebruikte namen voor Hardsteen zijn:

·       Belgische blauwe hardsteen, Blauwe steen, Blauwsteen, Belgische hardsteen, Hardsteen, Naamse hardsteen, Arduin, Blauwe Arduin, Escosijnse steen, Crinoïdekalksteen, Crinoïden kalksteen.

·       Frans/Vlaams: Petit Granit.

·       Frans: Hardouin, Pierre de taille.

·       Engels: Belgian Fossil


Toepassing
Esthetische en of praktische overwegingen leiden tot de keuze voor Mosaic Miro-producten. Ze zijn steenachtig en hard met een warme speelse uitstraling. Een afwerking voor vloeren en wanden vooral geschikt voor badkamers en keukens, een bekleding van een badombouw, een aanrecht, maar ook voor overige sanitaire ruimten. Geschikt ook voor terrassen, balkons, tuinen, binnenhofjes, fonteinen en vijvers...

Verwerking
Een afwerking maken van honderden stukjes natuursteen van verschillende maten en vormen is een heidens karwei. Mosaic Miro heeft een methode ontwikkeld waardoor de verwerking gemakkelijk en betaalbaar blijft. De scherven worden vooraf geselecteerd, gesorteerd, voor-gepuzzeld en op matjes gekleefd in een speciale mal. De mal is zo speciaal doordat hij kartelranden heeft die – later- geen herkenbare naden hebben. De matjes worden gestapeld en voor distributie verpakt in handzame dozen. Bij de verwerking kunnen de matjes eenvoudig op een ondergrond gelijmd en aan elkaar geschakeld worden...

Bij randen en overgangen naar andere afwerkingen kan een matje op maat gezaagd of geslepen worden. De tussenruimten tussen de scherven worden uiteindelijk gevoegd net als voegwerk van gewoon tegelwerk.

Mosaic Miro kan verwerkt worden op elke stabiele en harde ondergrond. Op platte en gebogen vlakken. Gecombineerd met ander afwerkingen zoals tegelwerk, sierranden en /of keramische producten maakt u uw eigen unieke afwerking.

Afhankelijk van de steensoort kan de afwerking geïmpregneerd worden met een voor natuursteen geschikte middel. Niet alleen de mooie structuur van natuursteen komt naar voren maar het biedt ook bescherming tegen chemische invloeden en is gemakkelijk schoon te houden.

Soorten en kleuren
Mosaic Miro Palladiana en Pebbles hebben als basis respectievelijk zes en zeven steensoorten; elke soort met zijn eigen kleur, structuur en esthetische eigenschappen.
Mosaic Miro heeft verschillende combinaties ontworpen door twee verschillende steensoorten te mixen. Boeiende kleurencombinaties die nooit vervelen. Een keuze uit negentien soorten standaard die direct leverbaar zijn. In overleg zijn andere soorten of combinaties uiteraard mogelijk.